De meeste mensen die langdurig ziek thuis zitten hebben daar natuurlijk niet om gevraagd. Zij willen maar al te graag weer werken. Soms kan dit niet bij de huidige werkgever en moet er gezocht worden naar een nieuwe werkplek. Hoewel tweede spoor begeleiding door de starre regelgeving van het UWV intensief is en om veel geduld vraagt, hebben juist zieke mensen hier veel baat bij. Loopbaanbegeleiding na ziekte is echt zinvol. Hieronder zie je drie initiatieven die je als loopbaanbegeleider kan nemen om iemand in het tweede spoor weer aan het werk te krijgen. Het zijn stappen die ik in mijn dagelijkse praktijk altijd volg en die vaak succesvol blijken.
1) Zorg voor wederzijdse betrokkenheid
Zorgen dat er een grote betrokkenheid is bij zowel werkgever als werknemer. Alleen op deze manier kun je voldoen aan de Wet Verbetering Poortwachter, die in het leven geroepen is om mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Met betrokkenheid bij beide partijen kun je mensen goed helpen met kleine en grote loopbaanstappen.
2) Tijdelijk (vrijwilligers)werk
Met tijdelijk werk kun je de belastbaarheid van mensen testen en het biedt werkzoekenden de mogelijkheid om iets nieuws te leren. Tijdelijk (vrijwilligers)werk is veel vaker mogelijk dan je denkt. Ook bijvoorbeeld een periode van detachering kan zinvol perspectief bieden voor alle partijen.
3) Zorg voor dialoog
Praten met werkgever en werknemer. Een ruzie en/of miscommunicatie op de werkvloer is natuurlijk niet altijd direct op te lossen, maar praten helpt al een hoop. Het tot stand brengen van dialoog lijkt misschien voor de hand liggend, maar het kost wel degelijk inspanning. Het is echter wel een inspanning die loont!
Loopbaanbegeleiding na ziekte helpt!
Kortom: stop met aannames, luister naar elkaar en start met oplossen, van beide kanten. Dan is een goede uitkomst voor zowel werkgever als werknemer sneller binnen handbereik! Wil je meer weten over loopbaanbegeleiding na ziekte? Neem contact op!