Ik merk dat dit niet altijd het geval is. In tegendeel. Onder alle rangen en standen blijkt zelfvertrouwen een hekel punt. Soms is onzekerheid goed verbloemd, soms overdadig aanwezig. Maar wat maakt je dan zo onzeker tijdens het solliciteren en waarom? Als je dat begrijpt dan kan je ermee aan de slag en maak je een beduidend grotere kans op de baan die je echt wilt. Ik geef je graag enkele tips die voortkomen uit vele ervaringen van mijn kandidaten tijdens interviews.
1) Ongelijkwaardigheid
Herken je dat? Je voelt je een soort antwoordmachine, u vraagt, wij draaien.
Stel zelf eerlijke, oprecht geïnteresseerde vragen. Maak er een echt gesprek van.
Jij zoekt een boeiende baan, zij willen een vacature invullen. Het gaat om de match, van beide kanten. Probeer daar tactvol tijdens het gesprek achter te komen.
2) Wat willen ze horen?
Ik hoor vaak dat sollicitanten erg bezig zijn met wat men (waarschijnlijk) wil horen. Stop daarmee. Je hebt geen idee en recruiters en managers zelf ook niet altijd. Geef eerlijke en natuurlijk tactvolle antwoorden.
3) Ik moet perfect zijn
Not. Natuurlijk weet je dat, maar eenmaal op gesprek vergeet je dit snel. Perfectie bestaat niet en meningen verschillen enorm per recruiter en manager. Ontspan een beetje. Wees niet bang om de waarheid te vertellen. Echte mensen worden eerder aangenomen dan inconsistente robots.
4) Anderen weten en kunnen veel meer
Hier kan je niets mee. Je hebt geen idee wie er solliciteert. Ga uit van jouw eigen kracht. Ze nodigen je niet voor niets uit.
5) Afwijzingen zijn persoonlijk
Not. Er zijn tig redenen waarom ze wel of niet voor je kiezen. Let it go. Achteraf vragen waarom je afgewezen bent is natuurlijk wel nuttig. Zie het als een goede ervaring. Vooral doorgaan.
6) Te oud of te jong?
Zo blijf je aan de gang. Ja, er wordt gediscrimineerd. Op alle gronden. Helaas. Het enige dat je kan doen is aangeven waarom je oprecht geïnteresseerd bent in de baan en waarom je denkt de functie succesvol in te kunnen vullen. Daarmee vraag je minder aandacht voor leeftijd en heb je een grotere kans op een goed, prettig en gelijkwaardig gesprek.
7) Lang niet gesolliciteerd
Dat kan. Voorbereiden is dan cruciaal. Denk o.a. aan veelgestelde vragen, achtergrondinformatie, bedrijfskennis en heldere zelfkennis. Geen clichés.
8) Ken jezelf écht
Maak jouw prestaties, vaardigheden, kennis en ervaring inzichtelijk. Denk aan concrete voorbeelden waarin je een verschil hebt gemaakt in eerdere functies of projecten of überhaupt lekker hebt gewerkt. Dit helpt je niet alleen bij het beantwoorden van vragen, maar versterkt ook jouw zelfvertrouwen.
Zelfvertrouwen tijdens het solliciteren komt niet van de ene op de andere dag
Oefenen, voorbereiden en doen helpen. Je leert van elke sollicitatie. Wees trots dat je uitgenodigd bent, koop een lekkere kop koffie op een terras en op naar de volgende. Uiteindelijk krijg je de baan die je echt wilt. De arbeidsmarkt is overall nog steeds goed, grijp jouw kans.
Veel succes!
Hulp nodig? Natuurlijk hoor ik graag van je. 06 – 47 16 39 42 | Margot@ros-loopbaan.nl